Cukor betegség

Tisztelt látogató!

üdvözöllek kedves vendégem barátom

  Az oldalon egy elég súlyos alattomos betegségről esik szó melynek én is részese vagyok sajnálatos módon.

Cukorbetegség

 

 

 
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
Diabetes
Osztályozás
BNO-10 E10.E14.
BNO-9 250
Adatbázisok
MedlinePlus 001214
eMedicine med/546  emerg/134
MeSH

C18.452.394.750

Aktív (monomer) és tárolt (hexamer) inzulin molekulák modelljei. A hexamer (jobb oldal) képén egy monomer A-lánca kék színnel, B-lánca lila színnel kiemelt.

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz[1] feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin[2] nevű hormon hiánya,[3] vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia)[4], relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

A diabetes mellitus magyarul „mézédes átfolyás”-t (cukorvizelést) jelent a görög „διαβήτης” = „átmenet, átfolyás” és a latin „mellitus” = „mézédes” szavak összetételéből, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre (polyuria) utal. A középkori orvosok a vizelet megkóstolásával állapították meg a diagnózist, és különítették el a diabetes insipidustól.

Tartalomjegyzék

Linkmegosztás turbó sebességgel
Kereső
Belépés
Szavazás

Te kinek utalnál pénzt ha lenne rá lehetőséged a kormány számlájára vagy egy civil szervezetnek ?

0.025 mp