Háztulajdonosok figyelem!

HÁZTULAJDONOSOK –

DURVA BÍRSÁGOK JÖNNEK! 

Hamarosan változik az időjárás, az előrejelzések szerint már a hétévégén beköszönt a tél Magyarországra!A tél egyik alapkelléke a csúszós járda, amely általában a hajnalban illetve reggel munkába igyekvők dolgát nehezíti meg jelentősen

Nagyon fontos tudni, hogy nem érdemes várni a közmunkásokra, hogy majd ellapátolják a havat, vagy lesózzák a járdát, légmentesítenek, mert a hatályos törvények szerint a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetbeningatlantulajdonosnak saját magának kell gondoskodni!Ezeket a kötelességeket az önkormányzatok szabják meg, ők gondoskodnak az utakról, a lalkók pediga járdákról, ez szinte mindehol így van!

 

Minden lakás és a családi ház tulajdonosnak már most készülnie kell arra, hogy a havassá és jegessé vált járdák plusz kötelességet jelentenek számukra, mely akár megterhelő is lehet, hiszen nagy mennyiségű csapadék esetén is folyamatosan biztosítani kella a járdák járhatóságát!Az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja.

Most biztosan sokan legyinntenek, de nem érdemes —ugyanis ha a házuk előtt valaki elesik, mi leszünk köteles z ő kárát megtéríteni, sőt súlyosabb esetben bűncselekményért bíróság elé is állhatunk, a vád pedig gondatlanságból elkövetett bűncselekmény is lehet!

Sokan ismét legyintenek, hogy majd a közös képviselő megoldja….

 

Nem mindig tejesen egyértelmű, hogy, akkor most kinek is kell eltakarítani a havat? A családi házak esetében ugye egyértlmű, hogy a tulajodnos kötelezett a járdák rendben tartásáre, de a társasházak esetében már érdekesebb a helyzet!Egyszerű és tiszta szituációról van szó, de nagyon kevesen tudják mi a helyzet!

A tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát.NEM A KÖZÖS KÉPVISELŐ DOLGA! Természetesen van lehetőség arra, hogy egy megállapodás keretében a lakók a közös képviselőre bízzák a csúszásmentesítést!

NAGYON FONTOS >> kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen.Mert ha valakinek felelni kell egy esetleges balesetért, akkor jön az egymásra mutogatás, a szerződés azonban tiszta helyzetet teremt!

További fontos kérdés a sózás problematikája, ezzel is érdemes foglalkozni, ugyanis 50 ezres bírságot is kaphatunk!

AKár 50.000 forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el , hiszen ezt törvény tilta, amely a fás növények védelmében jött létre.Más oka is van annak, hogy a sózásért ilyen komoly bírság jár, só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel “felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

 

Amit használhatunk csúszámentesítésre :

homok, a sóder, faforgács vagy fahamu, a nádfonat, gránitkő-zúzalék.

Háztulajdonosok figyelem! hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső
Belépés
Szavazás

Mennyire értékeled a rezsi csökkentést 10 %

0.041 mp